Kompot z gruszek
Kompot z gruszek to jeden z najbardziej popularnych i lubianych deserów. Jest słodki, lekko kwaśny i bardzo aromatyczny. Gruszki są bogate w witaminy i minerały, dlatego też kompot z gruszek jest doskonałym pomysłem na zdrowy i smaczny deser. Można go podawać samodzielnie lub jako dodatek do ciast, lodów czy innych deserów.
Kompot z gruszek można przygotować na wiele sposobów. Najprostszy przepis polega na gotowaniu gruszek w soku jabłkowym lub winie, a następnie dodaniu cukru, miodu lub innego słodkiego dodatku. Można również dodać do niego świeże owoce, orzechy lub przyprawy takie jak cynamon, goździki czy imbir.
Przepis na Kompot z gruszek
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 1 litr soku jabłkowego lub wina
- 3-4 łyżki cukru
- (opcjonalnie) świeże owoce, orzechy lub przyprawy
Wykonanie: Gruszki umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. W garnku umieścić gruszki i zalać je sokiem jabłkowym lub winem. Dodać cukier i ewentualnie inne składniki (np. świeże owoce, orzechy lub przyprawy). Gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut aż gruszki będą miękkie. Kompot można podawać na gorąco lub schłodzić.
Polecamy! Kompot z gruszek to idealny deser na każdą okazję – prosty w przygotowaniu i smaczny!
CategoriesBez kategorii