Skrzydełka z kurczaka w piekarniku

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować. Jest to danie, które może być przygotowane w kilka minut i jest idealne na szybki obiad lub kolację. Skrzydełka z kurczaka w piekarniku są smażone na patelni lub upieczone w piekarniku, co sprawia, że są one bardzo delikatne i soczyste. Dodatkowo skrzydełka z kurczaka w piekarniku można doprawić wedle uznania, dzięki czemu każdy może je przyrządzić wedle swojego gustu.

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy tylko kilka składników i kilka minut, aby móc cieszyć się smakiem tego pysznego dania. Skrzydełka z kurczaka w piekarniku są również bardzo uniwersalne – można je podawać same lub z dodatkiem ulubionych warzyw lub sałatek.

Przepis na skrzydełka z kurczaka w piekarniku

Składniki:

  1. 1 kg skrzydełek z kurczaka
  2. 3 łyżki oleju
  3. 1/4 szklanki octu winnego
  4. 1/4 szklanki sosu sojowego
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  7. 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Przed rozpoczęciem pracy umyj skrzydełka i osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie połóż je na blasze do pieczenia i posmaruj je olejem.

2. W misce połącz ocet winny, sos sojowy, sól i czarny pieprz. Wymieszaj dobrze składniki.

3. Polej skrzydełka marynatą i odstaw je na 15-20 minut.

4. Po tym czasie wstaw blachę do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz skrzydełka przez 25-30 minut aż będą one chrupkie i rumiane.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz