Pieczone jabłka to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań, które można przygotować. Pieczone jabłka są idealne na deser lub jako dodatek do śniadania. Są one również bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Dodatkowo, są one łatwe w przygotowaniu i mogą być podane na ciepło lub na zimno.
Pieczone jabłka są idealnym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców. Można je przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni. Przyrządzenie ich jest bardzo proste – wystarczy obrać jabłko, usunąć gniazdo nasienne i posypać je cukrem oraz przyprawami wedle uznania. Następnie należy je umieścić w piekarniku lub na patelni i piec do miękkości.
Przepis na pieczone jabłka w piekarniku
Składniki:
- 4 średniej wielkości jabłka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 2 łyżki masła roztopionego
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne.
3. Wymieszaj cukier trzcinowy, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i goździki w misce.
4. Posmaruj każde jabłko roztopionym masłem.
5. Posyp każde jabłko mieszaniną przygotowaną w misce.
6. Umieść jabłka w naczyniu żaroodpornym.
7. Piecz przez około 30-40 minut aż do miękkości.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego i smacznego deseru lub dodatku do śniadania, to pieczone jabłka są idealnym rozwiązaniem! Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny! Spróbuj samo dodatnie dodać swoje ulubione przyprawy lub skorzystać z naszej propozycji!