Ptasie mleczko to słodki deser, który jest bardzo popularny w Polsce. Jest to deser zrobiony z białek, cukru i mleka. Można go przygotować na kilka sposobów, ale najpopularniejszy jest ten bez pieczenia. Ptasie mleczko bez pieczenia jest łatwe do przygotowania i smakuje wyśmienicie.
Składniki potrzebne do przygotowania ptasiego mleczka bez pieczenia to: białka jajek, cukier, mleko i aromaty. Białka należy ubijać na sztywno, a następnie dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodaje się mleko i aromaty, a całość delikatnie miesza się łyżką. Gotowe ptasie mleczko można podawać z bitą śmietaną lub owocami.
Przepis na ptasie mleczko bez pieczenia
Składniki:
- 4 białka jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- Aromaty (np. wanilia)
Ubij białka na sztywno, a następnie dodaj cukier i ubij dalej. Następnie dodaj mleko i aromaty, a całość delikatnie mieszaj łyżką. Przełóż masę do miseczek lub pucharków i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Jeśli szukasz prostego deseru o wspaniałym smaku, polecam Ci przygotowanie ptasiego mleczka bez pieczenia. Jest to deser idealny na letni dzień – lekki i orzeźwiający! Spróbuj sam i przekonaj się jak pyszne może być ptasie mleczko!