Awokado-z-wędzonym-łososiem to bardzo smaczna i zdrowa przekąska lub lekki posiłek, który zwykle przygotowuje się w kilka minut.
Awokado jest bardzo pożywne i pełne zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Awokado jest również źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, K i B6, a także potasu i błonnika.
Wędzony łosoś to kolejny składnik, który ma wiele korzyści dla zdrowia. Łosoś jest źródłem białka, zdrowych tłuszczów, a także witaminy D i B12. Ponadto, wędzony łosoś zawiera niewielką ilość kalorii, co czyni go idealnym składnikiem dla osób, które chcą kontrolować swoją wagę.
Kombinacja awokado i wędzonego łososia tworzy smaczny i zdrowy posiłek, który można podać jako przekąskę lub lekki obiad. Awokado dodaje kremowej tekstury, a wędzony łosoś dodaje smaku i białka. Przepis na awokado-z-wędzonym-łososiem można modyfikować i dostosowywać do swoich gustów, dodając na przykład świeżą paprykę, pomidory lub sałatę.
Przepis na awokado z wędzonego łososia
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 150g wędzonego łososia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- Pokrój wędzonego łososia w drobną kostkę lub paseczki i odstaw na bok.
- Rozetnij awokado na pół i wyjmij pestkę. Następnie wydrąż miąższ łyżką i przełóż do miseczki.
- Rozgnieć awokado widelcem lub zmiksuj je na gładką masę.
- Wymieszaj wędzonego łososia z sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem.
- Nałóż mieszankę łososia na połówki awokado.
- Podawaj natychmiast lub wstaw do lodówki przed podaniem.
Smacznego!