Pizza na cienkim chrupiącym cieście to jedno z najbardziej popularnych dań włoskiej kuchni. Jest to ulubione danie wielu osób, ponieważ jest smaczne i łatwe do przygotowania. Cienkie i chrupiące ciasto jest idealne do przygotowania pizzy, a dodatek ulubionych składników sprawia, że każda pizza jest inna. Pizza na cienkim chrupiącym cieście może być podawana zarówno na obiad, jak i na kolację.
Przepis na pizza na cienkim chrupiącym cieście
Aby przygotować pizzę na cienkim chrupiącym cieście, należy wziąć:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- Ulubione składniki do pizzy (np. sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki itp.)
Najpierw należy połączyć mąkę, sól i drożdże w misce. Następnie dodać oliwę z oliwek i letnią wodę i wymieszać składniki razem. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie należy je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i uformować koło lub prostokąt. Na wierzchu ułożyć ulubione składniki do pizzy. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Polecam!
Jeśli lubisz smaczną pizzę z chrupiącym cienkim ciastem, to pizza na cienkim chrupiącym cieście bardzo Ci się spodoba! Przygotuj swoje ulubione składniki i spróbuj tego smacznego dania!