Gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki z kapusty pekińskiej to tradycyjne danie polskie, które jest bardzo popularne w całej Polsce. Jest to danie główne, składające się z mięsa mielonego i ryżu, zawiniętego w liście kapusty pekińskiej. Gołąbki są następnie gotowane w sosie pomidorowym lub śmietanowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Gołąbki są bardzo smaczne i sycące. Są one także łatwe do przygotowania i można je przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Są one idealnym rozwiązaniem na obiad lub kolację.

Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej

Składniki:

  1. 1 kg mięsa mielonego
  2. 1 szklanka ryżu
  3. 1 duża cebula, posiekana
  4. 3-4 liście kapusty pekińskiej
  5. 1/2 szklanki bułki tartej
  6. 1 jajko
  7. Sól i pieprz do smaku
  8. Opcjonalnie: 1/4 szklanki suszonego majeranku lub innych ulubionych przypraw
  9. Sos pomidorowy lub śmietanowy do podania

Polecam!

Gołabki z kapusty pekińskiej to doskonała propozycja na obiad lub kolacje. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny. Spróbujcie tego tradycyjnego polskiego dania i cieszcie się smakiem!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz