Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to tradycyjne danie polskie, które jest bardzo popularne w całej Polsce. Jest to danie główne, składające się z mięsa mielonego i ryżu, zawiniętego w liście kapusty pekińskiej. Gołąbki są następnie gotowane w sosie pomidorowym lub śmietanowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Gołąbki są bardzo smaczne i sycące. Są one także łatwe do przygotowania i można je przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Są one idealnym rozwiązaniem na obiad lub kolację.
Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 szklanka ryżu
- 1 duża cebula, posiekana
- 3-4 liście kapusty pekińskiej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 1/4 szklanki suszonego majeranku lub innych ulubionych przypraw
- Sos pomidorowy lub śmietanowy do podania
Polecam!
Gołabki z kapusty pekińskiej to doskonała propozycja na obiad lub kolacje. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny. Spróbujcie tego tradycyjnego polskiego dania i cieszcie się smakiem!
CategoriesBez kategorii