Biszkopt z masą budyniową i malinami (spód kukurydziano-żytni)

Opis dania

Biszkopt z masą budyniową i malinami to pyszne ciasto, które można przygotować na wiele okazji. Spód biszkoptu składa się z mieszanki mąki kukurydzianej i żytniej, co nadaje mu delikatny smak i chrupkość. Masa budyniowa jest lekka i puszysta, a maliny dodają jej słodkiego smaku. Ciasto jest idealne do podawania na deser lub na spotkanie ze znajomymi.

Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek mąki kukurydzianej i żytniej, które czasem pozostają po innych potrawach. Biszkopt z masą budyniową i malinami jest prosty w przygotowaniu i może być przechowywany w lodówce przez kilka dni.

Jeśli szukasz pysznego deseru, który będzie hitem na każdej imprezie, biszkopt z masą budyniową i malinami jest idealnym rozwiązaniem!

Przepis na Biszkopt z masą budyniową i malinami (spód kukurydziano-żytni)

Składniki:

  1. 1 szklanka mieszaniny mąki kukurydzianej i żytniej
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki oleju
  4. 3 jajka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 szklanki mleka
  7. 1/2 szklanki malin

Sposób przygotowania:

1. Wymieszać mieszaninę mąki kukurydzianej i żytniej z cukrem, olejem, jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i dobrze wymieszać.

2. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć maliny na wierchu ciasta.

3. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut lub aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

4. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Polecam!

Biszkopt z masą budyniową i malinami to pyszny

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz