Smażone pierogi faszerowane mięsem i pieczarkami

Smażone pierogi faszerowane mięsem i pieczarkami to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Są one bardzo smaczne, a ich przygotowanie jest proste i szybkie. Pierogi te są idealne na obiad lub kolację, a także na spotkanie ze znajomymi. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Farsz do tych pierogów składa się z mięsa mielonego, pieczarek, cebuli oraz przypraw. Mięso mielone można dodać dowolnego rodzaju – wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Pieczarki dodają pierogom lekko słodki smak, a cebula nadaje im aromatyczny charakter. Przyprawy dodają całości odrobiny pikanterii.

Pierogi smaży się na maśle lub oleju roślinnym. Smażenie trwa około 5 minut, a po usmażeniu można je posypać startym serem lub posmarować masłem. Smażone pierogi faszerowane mięsem i pieczarkami są idealne do spożycia samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego sosu.

Przepis na smażone pierogi faszerowane mięsem i pieczarkami

Składniki:

  1. 500 g mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego lub drobiowego)
  2. 200 g pieczarek
  3. 1 cebula
  4. 1 łyżka masła
  5. 1 łyżeczka soli
  6. ½ łyżeczki pieprzu
  7. ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  8. 1 jajko
  9. 250 g mąki pszennej
  10. (opcjonalnie) starty ser do posypania pierogów po usmażeniu

Przygotowanie:

Farsz:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę oraz pieczarki. Smażymy je ok 10 minut a następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawy (sól, pieprz, czosnek). Całość smażymy jeszcze ok 10 minut a następnie studzimy..

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy jajko oraz 2 łyżki oleju roślinnego. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto..

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz