Smażone pierogi faszerowane mięsem i pieczarkami to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Są one bardzo smaczne, a ich przygotowanie jest proste i szybkie. Pierogi te są idealne na obiad lub kolację, a także na spotkanie ze znajomymi. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Farsz do tych pierogów składa się z mięsa mielonego, pieczarek, cebuli oraz przypraw. Mięso mielone można dodać dowolnego rodzaju – wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Pieczarki dodają pierogom lekko słodki smak, a cebula nadaje im aromatyczny charakter. Przyprawy dodają całości odrobiny pikanterii.
Pierogi smaży się na maśle lub oleju roślinnym. Smażenie trwa około 5 minut, a po usmażeniu można je posypać startym serem lub posmarować masłem. Smażone pierogi faszerowane mięsem i pieczarkami są idealne do spożycia samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego sosu.
Przepis na smażone pierogi faszerowane mięsem i pieczarkami
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego lub drobiowego)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- (opcjonalnie) starty ser do posypania pierogów po usmażeniu
Przygotowanie:
Farsz:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę oraz pieczarki. Smażymy je ok 10 minut a następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawy (sól, pieprz, czosnek). Całość smażymy jeszcze ok 10 minut a następnie studzimy..
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy jajko oraz 2 łyżki oleju roślinnego. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto..