Naleśniki a’la lasagna to połączenie dwóch klasycznych dań – naleśników i lasagne. To pyszne danie, które zadowoli każdego smakosza. Przygotowuje się je z cienkich placków naleśnikowych, które są przekładane warstwami mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sera. Całość jest zapiekana w piekarniku, aż do momentu, gdy ser się roztopi i całość nabierze pięknego złotego koloru.
Naleśniki a’la lasagna to idealna propozycja na obiad lub kolację. Można je podawać same lub z dodatkiem sałatki. Jest to danie bardzo sycące i pożywne, dlatego też doskonale sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny.
Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie swojego menu, to naleśniki a’la lasagna są idealnym rozwiązaniem. Przygotujesz je w kilka chwil i zachwycisz swoich gości!
Przepis na naleśniki a’la Lasagna
Składniki:
- 6-8 cienkich placków naleśnikowych
- 500g mięsa mielonego
- 1 puszka sosu pomidorowego
- 200g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia mięsa
Jak przygotować Naleśniki a’la Lasagna?
Na początek podsmaż mięso mielone na oliwie. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gdy mięso będzie już gotowe, odstaw je na bok.
W misce wymieszaj sos pomidorowy ze startym serem. Dopraw solą i pieprzem.
Na blasze do pieczenia ułóż pierwszy placek naleśnikowy. Na nim rozsmaruj połowę przygotowanej masy serowej. Na wierzchu ułóż drugi placek naleśnikowy, na nim połowę podsmażonego mięsa mielonego oraz resztę masy serowej.
Na wierchu ułóż trzeci placek naleśnikowy oraz resztę mięsa mielonego. Zabezpiecz brzegi placka, aby masa serowa nie wypłynęła podczas pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 30 minut lub do momentu, gdy całość nabierze pięknego złotego koloru.
Naleśniki a’la lasagna to idealny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodzinny. Przygotujesz je w kilka chwil i zaskoczy Ciasto Twoich gości!